maandag 22 mei 2017

De lucht in

De zomervakantie staat voor de deur en het einde van het schooljaar nadert. Het is bijna tijd om de vleugels te spreiden, op naar de middelbare school!

Het doet mij denken aan een aflevering van de BBC serie 'Life stories', waarbij een setje brandganzen een nest op een steile rotswand bouwt. Deze plek biedt veiligheid en vertrouwen, een fijne plek om te groeien en leren. Tot het tijd is om de sprong te wagen en uit te vliegen. Het eerste dappere gansje stapt naar de rand. Aan de ene kant klaar voor de volgende stap, aan de andere kant bang om te vallen en onderuit te gaan. Maar met het vertrouwen van zijn ouders waagt het ietwat aarzelende kuikentje de sprong van een 120m hoge rotswand. Het lijkt eng, maar hij komt heelhuids beneden.

Binnen Maupertuus creëren wij ook een veilig nest voor ieder kind. Een plek waar een kind zich kan ontplooien, veilig voelt en vertrouwen krijgt in eigen kunnen. Waarbij een ieder uniek is en in zijn waarde wordt gelaten. Je mag er zijn en kijk eens wat je al kunt! Natuurlijk zijn sommige stappen eng en verkeer je wel eens in zwaar weer, maar met het vertrouwen van de juf, je klasgenoten, je eigen pedagoog/psycholoog, de paramedici en je ouders gaat het lukken! 

In het begin van het jaar is het van belang dat ieder kind zijn plekje vindt in het nest. Samen een groep vormen, elkaar accepterenelkaar (letterlijk blindelings) vertrouwen en van elkaar leren. Wat heb jij nodig om straks uit te vliegenWaar wil jij beter in worden? Wat is een fijne plek in de klas? Kortom; hoe kunnen anderen jou helpen te groeien. 

Gedurende het jaar bouw je samen veel op en leer je elkaar goed kennen. Wie heeft grootste broodtrommel verzameling in zijn lade en wie vindt zijn haar erg belangrijk? En bij wie hoort de uitspraak ‘nooit meer wassen, iedereen (met zweetgeur) vergassen'? De ander trakteert de klas weer regelmatig op schitterende dansmoves of laat iedereen lachen als toekomstig cabaretier. En als je het over bananen hebt, gaan alle gezichten dezelfde kant op. Lievelingseten van de juf? Appeltje, eitje: pizza!

Nu het bijna tijd is om het nest te verlaten, komt er een spannende nieuwe tijd aan. Als ik de kinderen vraag wat afscheid nemen van de basisschool voor hen betekent krijg ik  diverse antwoorden. Bij één jongen komt een grote grijns op zijn gezicht en antwoord: ‘Hoeraaa! Dan kan ik gaan spijbelen en naar de supermarkt in de pauze’. Anderen zien er ook wel de voordelen van: stoerdere jongens, je bent een stuk volwassener en krijgt nieuwe lesstof. Ook zijn er nadelen van de middelbare school die variëren van grotere klassen, lastige toetsen tot aan zwaardere tassen. Dat het echte serieuze leven lijkt te beginnen, wordt door één jongen gelijk van de baan geveegd: ‘Nou bij mij echt niet hoor!’.

Maar zo ver is het allemaal nog niet. Nu eerst even genieten van de laatste weken op de basisschoolDe juf uitleggen dat Amerikaanse boxershorts het aller lekkerst zitten, ontdekken dat smurfenland helaas toch echt niet achter het heelal verstopt zit en hopen dat dit jaar nog een knap meisje in de klas komt. Met negen jongens in de klas is het erg gezellig, maar zoals ze zelf zeggen een ‘lekker wijf’ is welkom. 

Lieve mannen, 
Ik heb er zoals ieder jaar alle vertrouwen in dat jullie met beide ‘pootjes’ goed terecht komen. Terwijl jullie een hele leuke, nieuwe en spannende tijd tegemoet gaan, ga ik wederom beginnen met het bouwen van een nieuw nest. Zodat ook volgend jaar een ieder met vertrouwen kan uitvliegen en de sprong durft te maken.
Danielle Sijtsma, leerkracht basisonderwijs

Maupertuus 
Horstlaan 2
3971 LC Driebergen
www.maupertuus.info
tel: 0343-533611

e-mail: driebergen@maupertuus.info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten